Victor Atanasie Stănculescu
Mihai Chiţac,
NEWS: azi 15-10-2008,Victor Atanasie Stănculescu a fost arestat miercuri seară la hotelul Howard Johnson din Bucureşti. Acesta se afla acolo pentru a susţine o conferinţă de presă. Generalul a fost transportat la Poliţia capitalei, unde va fi supus unui control medical şi apoi va fi dus la spitalul penitenciarului Jilava.
Şi generalul în rezervă Mihai Chiţac a fost ridicat miercuri după amiază de poliţiştii din Capitală, în urma mandatului emis de instanţa militară, anunţă Mediafax. Chiţac a fost dus la Poliţia Capitalei, unde au fost îndeplinite formalităţile de încarcerare. Chiţac urmează să fie transportat, împreună cu Stănculescu, tot la spitalul penitenciarului Jilava.
În momentul ridicării, generalul Chiţac a declarat că adevărul despre revoluţie este cunoscut doar de istorici, însă că el se va supune legii.
Curtea Supremă de Justiţie a respins recursul în cazul generalilor în rezervă Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac. După ce o decizie în acest caz a fost amânată de două ori, judecatorii au hotărât miercuri că atât Chiţatc cât şi Stănculescu vor efectua câte 15 ani de detenţie în dosarul revoluţiei de la Timişoara. Cei doi au fost condamnaţi în luna aprilie a anului trecut la câte 15 ani de detenţie în dosarul revoluţiei de la Timişoara. Totodată, instanţa a admis plata de către cei doi a unor despăgubiri către părţile civile implicate în proces.sursa:Antena3.ro
Mihai Chiţac s-a născut la data de 4 noiembrie 1928, în comuna Suharău din judeţul Botoşani. A absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, specialitatea Infanterie (1949) şi apoi Academia Militară din Bucureşti - Facultatea de Arme Întrunite (1952). A obţinut ulterior titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe militare.
A îndeplinit funcţiile de ofiţer în Direcţia Operaţii a Marelui Stat Major, şef al Secţiei P.L. din Comandamentul Trupelor Chimice, comandant al Centrul de Instrucţie al Trupelor Chimice din Câmpulung Muscel (Şcolii de Ofiţeri de Chimie), conferenţiar la Academia Militară, comandantul Trupelor Chimice şi comandant al garnizoanei Bucureşti (1968-1989). A fost înaintat la gradele de general-maior (decembrie 1972) şi apoi la cel de general-locotenent (august 1984).
La data de 17 decembrie 1989, a făcut parte din echipa de generali (Ion Coman, Victor Stănculescu, Ştefan Guşă, Constantin Nuţă ş.a.) trimisă de Nicolae Ceauşescu la Timişoara ca să reprime revoluţia.
La data de 28 decembrie 1989, generalul-locotenent Mihai Chiţac a fost numit în funcţia de ministru de interne prin Decret al preşedintelui Consiliului Frontului Salvării Naţionale, Ion Iliescu şi înaintat la gradul de general-colonel (cu 3 stele)
Victor Atanasie Stănculescu s-a născut la data de 10 mai 1928, în oraşul Tecuci (judeţul Galaţi). A muncit ca brigadier pe şantierul naţional de la Bumbeşti—Livezeni, unde a ajuns instructor de şantier şi apoi instructor sanitar al şantierului. A urmat cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri de Artilerie din Sibiu (absolvită la 30 decembrie 1949), apoi Facultatea de Artilerie din cadrul Academiei Militare "I.V. Stalin" din Bucureşti (absolvită în anul 1952) şi ulterior un curs postuniversitar în cadrul Academiei de Studii Economice din acelaşi oraş.
După absolvirea Şcolii de ofiţeri, este avansat la gradul de locotenent şi repartizat la Centrul de Instrucţie al Artileriei "Mihai Bravu". A urmat apoi Academia Militară, fiind coleg cu viitorul general Vasile Milea şi la 23 august 1952 a fost înaintat la gradul de locotenent-major. A urmat o carieră militară strălucită. La data de 5 septembrie 1952, după două săptămâni de la precedenta avansare, este înaintat la gradul de căpitan "la excepţional".
Şi-a depus candidatura de membru PMR la 22 decembrie 1954, într-o cerere transmisă Organizaţiei de bază a UM 04348 Timişoara, motivând necesitatatea admiterii sale în partid: „astăzi, când reacţiunea internaţională caută prin toate mijloacele să atace ţările socialismului, cred că voi putea duce cu mai multă tărie lupta pentru întărirea capacităţii de apărare a ţării noastre“. Criticile la adresa sa au fost că nu are o activitate practică şi că este delăsător. Pentru a lichida aceste lipsuri, a urmat cursuri de pregătire politică la Universitatea serală de marxism-leninism. A fost admis ca membru al PMR în martie 1957 .
Este repartizat în anul 1952 în funcţia de şef de Stat Major al Artileriei Corpul 38 Armată din Timişoara (1952-1955). Va îndeplini apoi funcţiile de şef secţie în Marele Stat Major, şef de direcţie şi apoi locţiitorul şefului Marelui Stat Major şi şeful Direcţiei Organizare, Mobilizare, Planificare, înzestrare din Marele Stat Major. În anul 1955 a fost avansat la gradul de maior şi apoi în anul 1960 la cel de colonel.
În anul 1968, în perioada invaziei sovietice în Cehoslovacia, este înaintat la gradul de general-maior (cu o stea).
Remarcat pentru cunoştinţele economice dobândite, este desemnat să conducă Direcţia economică a Ministerului Apărării Naţionale. Îndeplineşte apoi funcţiile de adjunct (1981-1986) şi apoi prim-adjunct (1986-1989) al ministrului apărării naţionale.
În paralel, a fost preşedinte al Federaţiei Române de călărie şi pentatlon modern (1971-1990).
sursa:wikipedia
miercuri, 15 octombrie 2008
Victor Atanasie Stănculescu si Mihai Chiţac, au fost arestati, mini biografie,
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu