vineri, 31 octombrie 2008

TRAIAN BASESCU, LA RADIO PUBLIC RRA:NUMIREA PREMIERULUI NU POATE FI IMPUS PRESEDINTELUI

"România ar trebuie reorganizată administrativ în şapte sau maximum 12 judeţe", a afirmat preşedintele Traian Băsescu în emisiunea Sfertul Academic de la postul public de radio.
Şeful statului susţine că actuala împărţire a ţării este învechită. Traian Băsescu spune că a avut această idee încă de la începutul mandatului, dar că Executivul, dar şi partidele s-au împotrivit.
Şeful statului este de părere că acest principiu va duce la creşterea gradului de autonomie locală, consideră şeful statului.
"Nu înţeleg de ce avem nevoie de 42 de judeţe când la fel de bine am putea avea patru, sau cinci sau cel mult 12 judeţe", a spus şeful statului în cadrul intervenţiei radiofonice.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat joi, înaintea startului campaniei electorale că "realitatea din România trebuie corectată".
"Suntem într-o realitate care poate fi corectată şi de aceea am decis să insist asupra unor priorităţi pe care le-am prezentat şi în Parlament. Pentru că nu ne dorim o Românie aşa cum am descris-o am decis să facem o prioritate din educaţie, sănătate, reforma administraţiei şi, de asemenea, să creştem natalitatea. Lipsa unor reforme consistente în aceste domenii afectează chiar fibra naţiunii", a declarat preşedintele.Sursa: Realitatea TV
"Premierul nu poate fi impus preşedintelui"
În cadrul intervenţiei de la RRA, şeful statului a subliniat că nici în cazul în care un partid obţine 51% la alegeri, persoana premierului nu poate fi impusă preşedintelui, potrivit Constituţiei, ci doar formaţiunea din care acesta va fi desemnat. El a spus că a observat că unul dintre candidaţii deja declaraţi la funcţia de premier vorbeşte "cu aroganţă" de această calitate.
"Vreau să îi informez pe români preventiv: Nici când un partid obţine 51%, persoana nu poate fi impusă preşedintelui, ci doar partidul. Dacă un partid obţine 51%, acel partid este îndreptăţit, conform Constituţiei, are dreptul garantat să dea prim-ministrul, dar când vine vorba de persoană, este o discuţie care trebuie făcută cu preşedintele, şi acceptul preşedintelui, pentru că aşa-i clădită Constituţia", a spus Băsescu la RRA,

Niciun comentariu: